LIKE ONS

dinsdag 22 september 2009

DE CAIUS VERHALEN

Reeds op de middelbare school, we waren 14, begonnen Professius en Ik aan een serie verhalen over een jongetje genaamd 'Caius'. De verhalen kwamen vooral tot stand in de periode '95-'98. Een aantal verhalen schreven we afzonderlijk in de jaren daarna, tot Professius in 2005 het (tot nu toe) laatste verhaal schreef (DE AKELIGE WAARHEID VAN DIT VERHAAL).

Oorspronkelijk waren de verhalen een parodie op het (in onze ogen nogal kinderachtige) boekje "Caius ist ein dummkopf" dat we in de tweede klas Duits geacht werden te lezen. (In het allereerste Caius-verhaal zijn de eerste twee zinnen ook nog een samenvatting van een hoofdstuk in dat boekje, waarna het in de betreffende les uitgroeide tot het eerste verhaal "CAIUS DIE NIKS ZEI") Langzaamaan groeide de serie tot een op zichzelf staande wereld waarin personages gedaante kregen.

Ik heb getracht de verhalen in volgorde van ontstaan te plaatsen, maar eigenlijk doet dat niet zo terzake, zeker niet meer na de eerste vijf (CAIUS DIE NIKS ZEI, CAIUS DIE NIET ZOENDE, CAIUS DIE NIET SCHREEUWDE, CAIUS DIE NAT WERD & CAIUS en de hoofdletters) verhalen, die toch vooral interessant zijn bij terugbladeren nadat alle latere verhalen zijn gelezen. Het verhaal "ZOEKTOCHT NAAR DE DOOD" werd na deze vijf geschreven als een soort samenvattende inleiding op de rest van de verhalen, die meer op zichzelf staan en soms weinig meer met het oorspronkelijke verhaal van doen hebben, en is daardoor wellicht het beste startpunt voor een ongeoefende lezer.

Mijn persoonlijke favoriet bij herlezing blijkt CAIUS IN DE GLORIA te zijn, waarvan ik me niet kan herinneren of ik het zelf geschreven heb of Professius of wellicht samen. Wat mij betreft komen daar de waanzin en taalgrappen tot een hoogtepunt.

Hier volgen de verzamelde Caius-verhalen in pdf. Veel plezier.

CAIUS DIE NIKS ZEI

CAIUS DIE NIET ZOENDE

CAIUS DIE NIET SCHREEUWDE

CAIUS DIE NAT WERD

CAIUS en de hoofdletters

ZOEKTOCHT NAAR DE DOOD

MAMMAMUS

CAIUS!

CAIUS II

CAIUS III

CAIUSTR

CAIUS' AFSCHEIDSBRIEF EN OMZAKEN

CAIUS EN ZIJN KWISTENDE PENIS

HET EINDE VAN EEN RAAR VERHAAL

OP DE SET VAN DIT VERHAAL

EVEN VOOR DE DUIDELIJKHEID

CAIUS DIE GEEN GITAAR SPEELDE

CAIUS IN DE GLORIA

DE BERG GELD (proloog)

DE AKELIGE WAARHEID VAN DIT VERHAAL

Geen opmerkingen: